Co předchází ustavující schůzi zastupitelstva a co se tam řeší

_volby_do_zastupitelstev_obci-logoVýsledky komunálních voleb 2014 sice známe od sobotního odpoledne (v některých případech nedělního časného rána), ale oficiální výsledky budou pravděpodobně až v úterý 14/10/14, kdy vyjdou ve Sbírce zákonů. Poté běží desetidenní lhůta, v rámci které je možné napadnout výsledky u soudu. Tato lhůta skončí v pátek 24/10/14 v 16.00 (lhůty totiž obecně končí v 16.00).

Hned poté tedy může dosavadní starosta svolat ustavující schůzi zastupitelstva, která se tak může konat nejdříve v pátek 31/10/14 po 16 hod., protože pozvánka musí být zveřejněna alespoň sedm dní před zasedáním. Nejzazší termín pro ustavující schůzi je pak v pondělí 10/11/14 (lhůta vychází na sobotu, proto se posouvá na nejbližší pracovní den).

Mandát zvolených zastupitelů začíná okamžikem ukončení voleb a na ustavujícím zasedání ho potvrdí složením slibu členů zastupitelstva v samotném úvodu. Poté zpravidla zastupitelé kromě volby starosty, místostarosty či místostarostů rozhodují také o tom, které z funkcí budou tzv. uvolněné, a které neuvolněné (rozdíly viz článek o odměňování). Pokud není starosta a místostarosta zvolen, pokračují ve funkci původní, a to dokonce i v případě, že nebyli zvoleni. Stejné je to i s radou, pokud ji obec má. Na ustavujícím zasedání se také určují počty členů tzv. povinných výborů (finanční a kontrolní) a volí se jejich předsedové i členové.

Příspěvek byl publikován v rubrice volby se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Leave a Reply