Vynechat lídry v komunálních volbách téměř nelze

Přestože je v komunálních volbách možné zaškrtávat jednotlivé kandidáty z různých politických uskupení, hlasy se započítají především danému uskupení. Samotnému kandidátovi k posunutí na kandidátní listině volební strany poslouží jen výjimečně. To by totiž musel získat o deset procent více hlasů, než je průměr počtu hlasů každého z kandidátů jedné volební strany. Zbavit se lídrů kandidátek, pokud se jejich strana do zastupitelstva dostane, je proto téměř nemožné.

Zatímco tedy v parlamentních volbách mnohdy došlo k tomu, že voliči tzv. vykroužkovali některé z lídrů a na jejich místa posunuli díky preferenčním hlasům (stačilo pět procent hlasů pro danou stranu) osobnosti ze zadnějších míst kandidátek, v komunálních volbách je toto kvůli odlišnému systému výpočtu jen těžko představitelné. A to přesto, že jeden volební lístek, kam se v komunálních volbách většinou vejdou všichni kandidáti všech volebních stran, k takovému výběru svádí. Rozdělení hlasů mezi kandidáty různých uskupení však většinou povede pouze k tomu, že se do zastupitelstva dostanou lídři stran.

Pouze v případě samostatných nezávislých kandidátů (tedy nikoliv v rámci nějakého sdružení nezávislých kandidátů) se skutečně volí konkrétní lidé. To se týká především nejmenších obcí. Nevýhodou ale je, že pokud kandidát odstoupí, nemůže za něj převzít funkci náhradník ze stejné kandidátky, protože taková není.

Jak se hlasuje

Hlasovat je přitom možné třemi způsoby: Zaškrtnutím volební strany dostane hlas tolik kandidátů, kolik je ve volební straně jmen. Nejvýše však tolik, kolik zastupitelů se v dané obci či městě volí. Pokud má tedy volební uskupení menší počet kandidátů, než kolik se volí zastupitelů, zbývající hlasy přijdou nazmar.

Další způsob je křížkování jednotlivých osob z různých stran, maximálně však tolika, kolik se volí členů zastupitelstva. V případě většího počtu zaškrtnutých osob je hlasovací lístek neplatný.

Oba způsoby je pak možné zkombinovat, tedy zaškrtnout jednu volební stranu a k tomu ještě několik osob z různých stran. Zaškrtnutá volební strana dostane tolik mandátů, kolik činí rozdíl mezi počtem volených zastupitelů a počtem křížků u osobností jiných stran.

Při označení více než jedné volební strany je hlasovací lístek neplatný.

Příspěvek byl publikován v rubrice volby se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Leave a Reply